2011. július 20., szerda

Rigó Jancsi torta

Nagyon finom, csokis, habos torta. Viszonylag gyorsan megvan, (ha a dermedési időt nem számítjuk), mert a piskóta sütése közben a krémet is bőven van időnk elkészíteni.
A tészta alaprecept Kiskukta blogjáról származik, egyik kedvenc tortalap receptem, mert nagyon finom, legkevésbé sem fullasztós, hatalmasra megnövő piskótát kapunk. A belinkelt oldalon részletes hozzávaló-arány található különböző átmérőjű tortákhoz, szerintem ez nagyon hasznos segítség:)



Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortához):

Tortalap:

4 tojás
20 dkg + 8 dkg cukor a tojásfehérjéhez
22 dkg liszt
8 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor




Krém:

5 dl tejszín VAGY növényi tejszín
3 ek kakaópor
tejszín esetén 4-5 ek. cukor ; cukrozott növényi tejszín esetén 2-3 ek. cukor

Továbbá:

10 dkg ét tortabevonó
1. ek olaj
állati eredetű tejszín (azaz habtejszín) használata esetén 1 cs. étkezési zselatin (20 g)


Elkészítés:

  1. A tojásokat széválasztjuk, mindkét részt 1-1 nagy tálba tesszük.
  2. A tojásfejérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük robotgép segítségével, majd ezt a tálat félrerakjuk.
  3. A sárgájához hozzáadjuk a tejet, olajat, maradék cukrot, kicsit összekeverjük (éppen annyira, hogy homogén legyen),majd hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és sütőport.
  4. Robotgéppel az egészet jól összedolgozzuk.
  5. Ha ezzel megvagyunk, fakanálra váltunk, és a felvert tojásfehérje habot óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós tésztához. (ügyelve arra, hogy közben ne törjük össze a habot).
  6. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
  7. Közben elkészítjük a krémet. A tejszínt/növényi tejszínt felverjük, majd hozzászitáljuk a kakaóport, és a cukrot.
  8. Ha állati eredetű tejszínnel dolgozunk, akkor beleforgatjuk a krémbe a tasakon levő leírás szerint elkészített zselatint is.
  9. A kész, kihűlt tortalapot kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, ügyelve arra, hogy az oldalára is maradjon.
  10. Az  étcsokit vízgőz felett 1 ek. olajjal összeolvasztjuk, majd a torta tetejére kenjük.
  11. A kész süteményt 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:
  • Legutóbb ezt a tortát növényi tejszínnel készítettem (pl Hulala, Oké Habmester), mert vendégségbe vittem, és így biztos volt, hogy a krém nem fog szétfolyni, mire a torta célt ér.
  • Ha habtejszínt használunk, esetleg habfixálót is tehetünk a krémbe, biztos ami biztos alapon.
  • A krémbe ha van, inkább porcukrot tegyünk, de kristálycukorral is nyugodtan dolgozhatunk.




2 megjegyzés: