2011. július 16., szombat

Gyümölcsös túrótorta

Kellemes, hűsítő desszert meleg napokra. Igaz, én először télen készítettem el, de ez egy abszolút nyári édesség. Bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, én legutóbb mandarint tettem bele, nagyon jól kiegészítették egymást a túrókrém és a savanykás gyümölcsdarabok.


Hozzávalók (egy 28 cm átmérőjű tortához):

Tortaalaphoz:

20 dkg darált háztartási keksz
5 dkg margarin
1 dl tej
2 ek cukor

Krémhez:

25 dkg túró
5 dl tejszín/növényi tejszín
1 csomag zselatin (20 g)
10 dkg porcukor
citromlé
gyümölcs

Továbbá:

1 cs. tortazselé
5 dkg cukor
gyümölcs


Elkészítés:

  1. A darált kekszet, az olvasztott margarint, a cukrot és a tejet fakanállal jól összekeverjük. Egy puha, jól formázható tésztát kell, hogy kapjunk. (A tejet óvatosan adagoljuk, lehet nem lesz szükség mind az 1 dl-re!)
  2. A tortaalapot nyomkodjuk bele egy 28 cm-es kapcsos tortaforma aljára, amit előzőleg meghintettünk némi kekszmorzsával.
  3. A kekszes masszát előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.
  4. Miközben a tészta sül, elkészíthetjük a krémet.
  5. A túrót villával, vagy mixerrel krémesre keverjük, hozzáadjuk a cukrot és citromlevet, majd a jó keményre felvert tejszínt.
  6. A zselatint kevés vízzel tűzhelyen összemelegítjük (Forralni nem igazán szabad, mert így a zselatin elveszti zselésítőképességét. Csupán az a lényeg, hogy a szemcsés anyag rendesen feloldódjon a vízben.)
  7. A zselatint a túrókrémhez öntjük, amelyhez aztán lecsöpögtetett gyümölcsdarabokat adunk. A krémet óvatosan összeforgatjuk, majd a már megsült kekszalapra simítjuk.
  8. A torta tetejét kirakjuk gyümölcsökkel, majd ezt beborítjuk a csomagoláson leírtak szerint elkészített tortazselével.
  9. A kész tortát hűtőben min. 2-3 órán keresztül dermesztjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése