2011. július 23., szombat

Feketeerdő torta

Nagyon finom torta, jól illenek egymáshoz a kesernyés kakaós piskóta, a savanykás meggykrém és a habos tejszín. 



Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortához):

Tortalap:

4 tojás
20 dkg + 8 dkg cukor a tojásfehérjéhez
22 dkg liszt
8 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor

Töltelék:

20 dkg magozott meggy (lehet befőtt, mirelit vagy friss is)
3 dl meggylé (ez lehet a befőtt leve is, vagy dobozos gyümölcslé)
1 cs. főzős vaníliás pudingpor
8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
1 cs. zselatin
6 dl tejszín/növényi tejszín


Elkészítés:


  1. A tojásokat széválasztjuk, mindkét részt 1-1 nagy tálba tesszük.
  2. A tojásfejérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük robotgép segítségével, majd ezt a tálat félrerakjuk.
  3. A sárgájához hozzáadjuk a tejet, olajat, maradék cukrot, kicsit összekeverjük (éppen annyira, hogy homogén legyen),majd hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és sütőport.
  4. Robotgéppel az egészet jól összedolgozzuk.
  5. Ha ezzel megvagyunk, fakanálra váltunk, és a felvert tojásfehérje habot óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós tésztához. (ügyelve arra, hogy közben ne törjük össze a habot).
  6. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
  7. Míg sül a torta, elkészítjük a krémeket.
  8. A pudingport és a cukrot hozzáadjuk a meggyléhez, és kis lángon sűrű pudingot főzünk belőlük. Ha kihűlt, belekeverjük a meggyet.
  9. A tejszínt felverjük.
  10. A zselatint a csomagoláson levő leírás szerint elkészítjük, majd a felvert tejszínhez adjuk. ha szükségesnek érezzük, cukorral édesítjük.
  11. A kész tortalapot három részre vágjuk, és a tortát az alábbi módon töltjük meg:
  12. A meggyes krémet és a tejszínes krémet külön-külön habzsákba tesszük (ha nincs, megfelel egy kilyukasztott sarkú nájlonzacskó is), és a kétféle tölteléket felváltva koncentrikus körökben nyomjuk a legalsó tortalapra.(tehát a tortalap közepére nyomunk egy adag meggyes krémet, e köré tejszínes krémet, e köré meggyeset, és így tovább a torta széléig.)
  13. Erre ráhelyezzük a következő tortalapot, és megismételjük a műveletet. (igyekezzünk hagyni a tejszínes krémből valamennyit)
  14. A harmadik tortalappal fedjük be a tortát, majd díszítsük tejszínhabbal, maradék meggyes krémmel, meggyel stb.
  15. Hűtőben hagyjuk pár órán át dermedni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése