2011. július 17., vasárnap

Burgonyás rozscipó fokhagymás karfiolkrémmel

Ezt az ételpárost nem én készítettem, Anya-féle uzsonnáról van szó. Nem vagyok oda a teljes kiőrlésű, meg rozs meg ilyen-olyan pékárukért, de ez meglehetősen finomra sikeredett, főleg ezzel a krémmel párosítva.
A rozscipó receptje Koronczai Magdolna Házi pékség című szakácskönyvéből származik, a karfiolkrémé pedig kézzel írott receptgyűjteményünk egyik tagja.




Hozzávalók:

Rozscipókhoz:

50 dkg rozsliszt
3 közepes burgonya
2 ek. finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 kk só
1 kk őrölt köménymag
2 ek. étolaj
2 dl tej
1 dl víz

Karfiolkrémhez:

1 közepes fej karfiol
1 dl majonéz
1/2 dl olívaolaj
1 tk. mustár
1/2 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek. petrezselyem
1 ek. snidling
só, bors


A rozscipók elkészítése:

  1. Az élesztőt langyos vízben elkeverjük, hozzáadunk két evőkanál finomlisztet és 2 evőkanál rozslisztet, majd meleg helyen 1-2 órát kelesztjük.
  2. A többi rozslisztet egy zománcos tálba öntjük, összekeverjük a sóval és a köménnyel, a közepébe mélyedést fúrunk, majd beletesszük a főtt, áttört burgonyát, a kovászt és az olajat.
  3. A tejjel és vízzel jól összedagasztjuk.(ez nem egyszerű feladat, mert a rozsliszt elég nehezen adja magát.)
  4. 10-15 percnyi gyúrás után gombócot formálunk a tésztából, tetejére lisztet szórunk, és duplájára kelesztjük.
  5. Ez után a tésztát még kétszer újradagasztjuk és kelesztjük.
  6. Ha ez megtörtént, 14 cipót szakítunk belőle, tetejüket behasítjuk kicsit, lisztes vízzel lekenjük, és 20 perc pihentetés után forró sütőbe toljuk 1 órára. 


A karfiolkrém elkészítése:

  1. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, majd forrásban levő sós vízben puhára főzzük.
  2. Az elkészült zöldséget villával vagy botmixerrel krémesre keverjük (botmixerezés előtt is érdemes villával kicsit összenyomogni a karfiolt).
  3. A majonézt, mustárt és olajat hozzákeverjük a krémhez.
  4. A lilahagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, majd a snidlinggel és a petrezselyemmel együtt a karfiolpüréhez adjuk.
  5. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése