Nagyon finom, csokis, habos torta. Viszonylag gyorsan megvan, (ha a dermedési időt nem számítjuk), mert a piskóta sütése közben a krémet is bőven van időnk elkészíteni.
A tészta alaprecept Kiskukta blogjáról származik, egyik kedvenc tortalap receptem, mert nagyon finom, legkevésbé sem fullasztós, hatalmasra megnövő piskótát kapunk. A belinkelt oldalon részletes hozzávaló-arány található különböző átmérőjű tortákhoz, szerintem ez nagyon hasznos segítség:)
Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortához):
Tortalap:
4 tojás
20 dkg + 8 dkg cukor a tojásfehérjéhez
22 dkg liszt
8 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor
Krém:
5 dl tejszín VAGY növényi tejszín
3 ek kakaópor
tejszín esetén 4-5 ek. cukor ; cukrozott növényi tejszín esetén 2-3 ek. cukor
Továbbá:
10 dkg ét tortabevonó
1. ek olaj
állati eredetű tejszín (azaz habtejszín) használata esetén 1 cs. étkezési zselatin (20 g)
Elkészítés:
- A tojásokat széválasztjuk, mindkét részt 1-1 nagy tálba tesszük.
- A tojásfejérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük robotgép segítségével, majd ezt a tálat félrerakjuk.
- A sárgájához hozzáadjuk a tejet, olajat, maradék cukrot, kicsit összekeverjük (éppen annyira, hogy homogén legyen),majd hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és sütőport.
- Robotgéppel az egészet jól összedolgozzuk.
- Ha ezzel megvagyunk, fakanálra váltunk, és a felvert tojásfehérje habot óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós tésztához. (ügyelve arra, hogy közben ne törjük össze a habot).
- A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
- Közben elkészítjük a krémet. A tejszínt/növényi tejszínt felverjük, majd hozzászitáljuk a kakaóport, és a cukrot.
- Ha állati eredetű tejszínnel dolgozunk, akkor beleforgatjuk a krémbe a tasakon levő leírás szerint elkészített zselatint is.
- A kész, kihűlt tortalapot kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, ügyelve arra, hogy az oldalára is maradjon.
- Az étcsokit vízgőz felett 1 ek. olajjal összeolvasztjuk, majd a torta tetejére kenjük.
- A kész süteményt 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Megjegyzés:
- Legutóbb ezt a tortát növényi tejszínnel készítettem (pl Hulala, Oké Habmester), mert vendégségbe vittem, és így biztos volt, hogy a krém nem fog szétfolyni, mire a torta célt ér.
- Ha habtejszínt használunk, esetleg habfixálót is tehetünk a krémbe, biztos ami biztos alapon.
- A krémbe ha van, inkább porcukrot tegyünk, de kristálycukorral is nyugodtan dolgozhatunk.
Nagyon szép lett :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen:)
VálaszTörlés