Kellemes, hűsítő desszert meleg napokra. Igaz, én először télen készítettem el, de ez egy abszolút nyári édesség. Bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, én legutóbb mandarint tettem bele, nagyon jól kiegészítették egymást a túrókrém és a savanykás gyümölcsdarabok.
Hozzávalók (egy 28 cm átmérőjű tortához):
Tortaalaphoz:
20 dkg darált háztartási keksz
5 dkg margarin
1 dl tej
2 ek cukor
Krémhez:
25 dkg túró
5 dl tejszín/növényi tejszín
1 csomag zselatin (20 g)
10 dkg porcukor
citromlé
gyümölcs
Továbbá:
1 cs. tortazselé
5 dkg cukor
gyümölcs
Elkészítés:
- A darált kekszet, az olvasztott margarint, a cukrot és a tejet fakanállal jól összekeverjük. Egy puha, jól formázható tésztát kell, hogy kapjunk. (A tejet óvatosan adagoljuk, lehet nem lesz szükség mind az 1 dl-re!)
- A tortaalapot nyomkodjuk bele egy 28 cm-es kapcsos tortaforma aljára, amit előzőleg meghintettünk némi kekszmorzsával.
- A kekszes masszát előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.
- Miközben a tészta sül, elkészíthetjük a krémet.
- A túrót villával, vagy mixerrel krémesre keverjük, hozzáadjuk a cukrot és citromlevet, majd a jó keményre felvert tejszínt.
- A zselatint kevés vízzel tűzhelyen összemelegítjük (Forralni nem igazán szabad, mert így a zselatin elveszti zselésítőképességét. Csupán az a lényeg, hogy a szemcsés anyag rendesen feloldódjon a vízben.)
- A zselatint a túrókrémhez öntjük, amelyhez aztán lecsöpögtetett gyümölcsdarabokat adunk. A krémet óvatosan összeforgatjuk, majd a már megsült kekszalapra simítjuk.
- A torta tetejét kirakjuk gyümölcsökkel, majd ezt beborítjuk a csomagoláson leírtak szerint elkészített tortazselével.
- A kész tortát hűtőben min. 2-3 órán keresztül dermesztjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése