Ezt az ételpárost nem én készítettem, Anya-féle uzsonnáról van szó. Nem vagyok oda a teljes kiőrlésű, meg rozs meg ilyen-olyan pékárukért, de ez meglehetősen finomra sikeredett, főleg ezzel a krémmel párosítva.
A rozscipó receptje Koronczai Magdolna Házi pékség című szakácskönyvéből származik, a karfiolkrémé pedig kézzel írott receptgyűjteményünk egyik tagja.
Hozzávalók:
Rozscipókhoz:
50 dkg rozsliszt
3 közepes burgonya
2 ek. finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 kk só
1 kk őrölt köménymag
2 ek. étolaj
2 dl tej
1 dl víz
Karfiolkrémhez:
1 közepes fej karfiol
1 dl majonéz
1/2 dl olívaolaj
1 tk. mustár
1/2 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek. petrezselyem
1 ek. snidling
só, bors
A rozscipók elkészítése:
- Az élesztőt langyos vízben elkeverjük, hozzáadunk két evőkanál finomlisztet és 2 evőkanál rozslisztet, majd meleg helyen 1-2 órát kelesztjük.
- A többi rozslisztet egy zománcos tálba öntjük, összekeverjük a sóval és a köménnyel, a közepébe mélyedést fúrunk, majd beletesszük a főtt, áttört burgonyát, a kovászt és az olajat.
- A tejjel és vízzel jól összedagasztjuk.(ez nem egyszerű feladat, mert a rozsliszt elég nehezen adja magát.)
- 10-15 percnyi gyúrás után gombócot formálunk a tésztából, tetejére lisztet szórunk, és duplájára kelesztjük.
- Ez után a tésztát még kétszer újradagasztjuk és kelesztjük.
- Ha ez megtörtént, 14 cipót szakítunk belőle, tetejüket behasítjuk kicsit, lisztes vízzel lekenjük, és 20 perc pihentetés után forró sütőbe toljuk 1 órára.
A karfiolkrém elkészítése:
- A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, majd forrásban levő sós vízben puhára főzzük.
- Az elkészült zöldséget villával vagy botmixerrel krémesre keverjük (botmixerezés előtt is érdemes villával kicsit összenyomogni a karfiolt).
- A majonézt, mustárt és olajat hozzákeverjük a krémhez.
- A lilahagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, majd a snidlinggel és a petrezselyemmel együtt a karfiolpüréhez adjuk.
- Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése