2011. július 16., szombat

Epres charlotte

Már nagyon rég tervbe volt véve egy bombatorta elkészítése, nem hittem el, hogy egy ennyire egyszerű módszerrel ilyen szép és mutatós tortát lehet alkotni. Pedig így van. :)


Hozzávalók :

Piskótához:

6 db tojás
6 ek. liszt
6 ek. cukor
1/2 csomag sütőpor
200 g eperlekvár

Krémhez:

0,5 liter tejszín (vagy Hulala)
1 csomag (azaz 20 g) zselatin
50 dkg eper (fagyasztott is megfelel)
ízlés szerint cukor 


Elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval keményre verjük, a sárgáját pedig a 6 ek cukorral verjük habosra.
  2. A cukros tojássárgáját beleforgatjuk óvatosan a felvert tojáshabba, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
  3. A masszát gáztepsibe simítjuk, és készre sütjük.
  4. A megsült (még forró) piskótát egy konyhakendő segítségével szorosan feltekerjük, és hagyjuk így kihűlni. Ha a piskóta kihűlt, óvatosan kitekerjük, eperlekvárral megkenjük, feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
  5. Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük, majd attól függően, milyen habot használunk, cukorral ízesítjük.
  6. A gyümölcs kb. 2/3 részét felkockázzuk, a maradékot villával összetörjük, nagylyukú szűrőn átpasszírozzuk, majd a zselatint hozzáöntjük, elkeverjük, és lassú lángon felmelegítjük. (Vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert a zselatin elveszti zselésítő képességét.)
  7. A tejszínbe beleforgatjuk a kihűlt eperzselét, majd a gyümölcsdarabokat is.
  8. Összeállítjuk a süteményt. Egy közepes méretű, félgömb alakú tálat folpack-kal kibélelünk, majd a piskótaszeletek szorosan egymás mellé rakosgatjuk. Amelyiket szükséges, kicsit lefaragjuk.
  9. Beleöntjük a krémet, tetejét elsimítjuk, és ha esetleg marad ki piskótaszelet, a krém tetejére rakosgatjuk.
  10. A tortát alufóliával letakarjuk, és pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük
  11. .
  12. Másnap a tortát egy kerek tálcára borítjuk, a tálat és a folpack-ot levesszük róla. 


  1. Megjegyzés:

  1. Aki biztosra akar menni, az Hulalával próbálkozzon először, ezzel garantált a siker. A fenti képen látható torta is növényi tejszínnel készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése