Már nagyon rég tervbe volt véve egy bombatorta elkészítése, nem hittem el, hogy egy ennyire egyszerű módszerrel ilyen szép és mutatós tortát lehet alkotni. Pedig így van. :)
Hozzávalók :
Piskótához:
6 db tojás
6 ek. liszt
6 ek. cukor
1/2 csomag sütőpor
200 g eperlekvár
Krémhez:
0,5 liter tejszín (vagy Hulala)
1 csomag (azaz 20 g) zselatin
50 dkg eper (fagyasztott is megfelel)
ízlés szerint cukor
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval keményre verjük, a sárgáját pedig a 6 ek cukorral verjük habosra.
- A cukros tojássárgáját beleforgatjuk óvatosan a felvert tojáshabba, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát gáztepsibe simítjuk, és készre sütjük.
- A megsült (még forró) piskótát egy konyhakendő segítségével szorosan feltekerjük, és hagyjuk így kihűlni. Ha a piskóta kihűlt, óvatosan kitekerjük, eperlekvárral megkenjük, feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
- Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük, majd attól függően, milyen habot használunk, cukorral ízesítjük.
- A gyümölcs kb. 2/3 részét felkockázzuk, a maradékot villával összetörjük, nagylyukú szűrőn átpasszírozzuk, majd a zselatint hozzáöntjük, elkeverjük, és lassú lángon felmelegítjük. (Vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert a zselatin elveszti zselésítő képességét.)
- A tejszínbe beleforgatjuk a kihűlt eperzselét, majd a gyümölcsdarabokat is.
- Összeállítjuk a süteményt. Egy közepes méretű, félgömb alakú tálat folpack-kal kibélelünk, majd a piskótaszeletek szorosan egymás mellé rakosgatjuk. Amelyiket szükséges, kicsit lefaragjuk.
- Beleöntjük a krémet, tetejét elsimítjuk, és ha esetleg marad ki piskótaszelet, a krém tetejére rakosgatjuk.
- A tortát alufóliával letakarjuk, és pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük
- .
- Másnap a tortát egy kerek tálcára borítjuk, a tálat és a folpack-ot levesszük róla.
- Megjegyzés:
- Aki biztosra akar menni, az Hulalával próbálkozzon először, ezzel garantált a siker. A fenti képen látható torta is növényi tejszínnel készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése