2011. augusztus 14., vasárnap

Kávétorta fondant bevonattal

Mackó szülinapjára készült a torta, életem első fondanttal bevont sütije ez, nyilván meg is látszik rajta:) De, nem adom fel. Azt hiszem.
Ami a torta belsejét illeti, ismét Kiskukta tortalapját használtam kakaós verzióban, a krém pedig egy főzött vaníliakrém csokival és kávéval felturbózva.
A komplett torta kb. 4-5 óra alatt készült el (mosogatást, romeltakarítást nem számítva), de ennek fő oka az, hogy nagyon fáradtan kezdtem neki, és rengeteget bénáztam. 
Az ünnepeltnek, és a családnak is nagyon ízlett, tehát sikeres volt a projekt. Jee.




Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortához):

Tortalap:

4 tojás
20 dkg + 8 dkg cukor a tojásfehérjéhez
22 dkg liszt
8 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor

Krém:

3 tojás sárgája
3 dl tej
10 dkg cukor
2 ek. liszt
fél tábla étcsokoládé
3 ek. (lefőzött) erős fekete kávé

Kakaós fondant:

40 dkg porcukor
3-4 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. zselatin
1 tk. margarin
1 ek. méz
3. ek víz

Fehér fondant:

20 dkg porcukor
0,5 tk. zselatin
0,5 tk. margarin
0,5 ek. méz
2 ek víz




Elkészítés:


Tortalap:


  1. A tojásokat széválasztjuk, mindkét részt 1-1 nagy tálba tesszük.
  2. A tojásfejérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük robotgép segítségével, majd ezt a tálat félrerakjuk.
  3. A sárgájához hozzáadjuk a tejet, olajat, maradék cukrot, kicsit összekeverjük (éppen annyira, hogy homogén legyen),majd hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és sütőport.
  4. Robotgéppel az egészet jól összedolgozzuk.
  5. Ha ezzel megvagyunk, fakanálra váltunk, és a felvert tojásfehérje habot óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós tésztához. (ügyelve arra, hogy közben ne törjük össze a habot).
  6. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)


Krém:

  1. A tejet feltesszük főni, közben a tojások sárgáját habosra keverjük a liszttel és cukorral.
  2. A tojásos masszához hozzáadunk 1-2 ek forró tejet, (a hőkiegyenlítés végett), majd a masszát beleöntjük a forró tejbe.
  3. Sűrűsödésig főzzük, beletördeljük a csokit, hozzáöntjük a kávét, jól elkeverjük (megvárjuk míg beleolvadt teljesen a csoki), majd jól lehűtjük.
  4. Közben 20 dkg szobahőmérsékletű vajat vagy margarint robotgéppel kikeverünk, és a kihűlt krémet kanalanként adagolva hozzákeverjük (ezt is a robotgéppel végezzük)


Fondantok:


  • Mielőtt nekikezdenék a receptnek, leírnék 1-2 megjegyzést a fondanttal kapcsolatban.
  • Kb. fél éve készülök erre a dologra, rengeteg receptet, tanácsot, ötletet végigolvastam, megpróbáltam megemészteni, aztán hozzákezdeni végre.
  • A legtöbb tippet, és magát a receptet is (ismételten:) Kiskukta oldaláról szereztem, itt részletesen le vannak írva a fondant készítés lépései ----> Nyújtható fondant készítés képekben
  • Az általam megadott mennyiségekkel szerintem bőven lehetne még egy ekkora méretű tortát burkolni/díszíteni. Azért nem csináltam kisebb adagot, mert szerintem nem nagyon lehet.
  • Ha jól tudom ezek a fondantok folpackba csomagolva, hűtőben akár 1 hónapig is eltarthatóak.
Kakaós fondant:

  1. A porcukor felét, és a kakaóport egy tálba szitálom, összekeverem.
  2. Előveszek két lábast, melyek egymásra illeszthetőek. Az alsóba vizet engedek, kis lángon melegíteni kezdem.
  3. A felső lábasba szórom a zselatint, hozzáadom a 3 evőkanál vizet, és a vízfürdőn a zselatin feloldom benne.
  4. Ez után hozzáteszem a mézet és a margarint, majd ha már minden teljesen összeolvadt, a keveréket a kakaóporos porcukorra öntöm, fakanállalösszekeverem.
  5. Innen kezdődik a türelemjáték. A többi porcukrot apránként szitálom hozzá a masszához addig, amíg egy rugalmas, tálhoz és kézhez már alig ragadó masszát kapok.
  6. Ez elég hosszú és fárasztó folyamat, de az eredményért megéri.
  7. A kész fondantot folpackba csomagolom, és szobahőmérsékleten 3-4-5 órát (vagy akár egy egész éjszakát pihenni hagyom)
  8. Felhasználáskor margarinos kézzel puhítom fel a pihenés közben kissé megkeményedett fondantot.
  9. A fondant kinyújtását keményítővel szórt deszkán érdemes végezni. Ha a massza szakadozni, töredezni kezd, margarinos kézzel újra össze kell gyúrni, majd újra megpróbálni kinyújtani. Ezt a műveletet addig kell alkalmazni, amíg nem kapunk viszonylag könnyen kinyújtható, nagyjából szakadásmentes fondantot.

Fehér fondant:

  1. Elkészítési menete megegyezik  kakaós fondantéval, csak kakaópor nélkül. :D

Torta összeállítása:

  1. A tortalapot 2 vagy 3 részre vágjuk, és megtöltjük a krém kb. 3/4-ével.
  2. A maradék krémmel vékonyan megkenjük a torta tetejét és oldalát, ez szükséges ahhoz, hogy a fondant ne csúszkáljon majd a torta tetején.
  3. A kakaós fondant masszát ha kicsit keményedett állás közben, margarinos kézzel 5-10 percig újra formázhatóvá gyúrjuk, majd keményítővel szórt deszkán vékonyra nyújtjuk.
  4. Kezünk vagy a sodrófa segítségével a tortára emeljük, oldalát lesimogatjuk, és a fehér fondanttal kedvünk szerint díszítjük.

Ezt a tortára emelős fondantos dolgot elég nehéz érthetően leírni, én youtube-os videók segítségével próbáltam kivitelezni a dolgot, sokat megnéztem, de szerintem mind közül ez a legjobb:






















2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett így elsőre is! Csak így tovább , ne add fel! A következő még jobb lesz!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:) Még maradt fondantom, azzal megpróbálok ügyeskedni valami szépet a jövő héten :)

    VálaszTörlés