2011. augusztus 14., vasárnap

Barackos-krémsajtos icipici torták - házi krémsajtból

Az ihlet Szofika krémsajtos falatkái-tól, a krémsajt házi verziója Wiselady-től származik, a maradék meg saját kútfőből való. Ha minden alapanyag megvan, összesen kb. 25 perc alatt kész vannak a tortácskák. Frissen is finomak, de 2-3 órát hűtőben pihenve még jobbak!




Hozzávalók:

10 dkg darált édes keksz
10 dkg olvasztott vaj/margarin
15 dkg házi krémsajt
cukor
1 nagy őszibarack


Elkészítés:

  1. A kekszmorzsát összekeverjük a felolvasztott vajjal/margarinnal.
  2. A kapott masszát muffinsütő formákba egyengetjük, (én szilikonos mini muffinsütőt használtam), majd előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütjük.
  3. Közben a krémsajtot összekeverjük a porcukorral, a gyümölcsöt pedig szeletekre vágjuk.
  4. Ha a kekszes alap megsült, megvárjuk míg kihűl a formában, majd óvatosan (ügyelve arra, hogy össze ne törjenek) kifordítjuk őket a muffinsütőből.
  5. A talpukra állítjuk őket, rájuk kanalazunk 1 adag sajtkrémet, majd a tetejére helyezünk egy szelet barackot.
  6. Hűtőben pár órát pihentetjük. 

Házi krémsajt készítése:

  • Hasznos recept (ilyen árak mellett) ha nagy mennyiségű sajtkrémre lenne igényünk.
  • Nagyon egyszerű elkészíteni, csupán tejfölre, egy mélyebb edényre, egy szűrőre, steril gézre, és 24-36 órára van szükség hozzá.
  • A tejfölt mikróban a dobozával együtt felmelegítjük kb szobahőmérsékletűre, majd egy gézzel jól kibélelt szűrőbe borítjuk.
  • Fontos, hogy a tejfölt egy darabban helyezzük a szűrőbe, így kapunk majd homogén krémsajtot. (ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy a doboz aljába szúrunk egy kést, és az így bejutó levegő segíti a tejföl kicsusszanását)
  • A géz lelógó széleit összefogjuk, batyut alakítunk ki belőle, egyszer megcsavarjuk, és a szűrővel együtt egy mélyebb tálba helyezzük.
  • Az egészet 1-1,5 napra hűtőbe tesszük.
  • További hasznos tanácsok és ötletek megtalálhatóak Wiselady blogján.



4 megjegyzés: