Mackó szülinapjára készült a torta, életem első fondanttal bevont sütije ez, nyilván meg is látszik rajta:) De, nem adom fel. Azt hiszem.
Ami a torta belsejét illeti, ismét Kiskukta tortalapját használtam kakaós verzióban, a krém pedig egy főzött vaníliakrém csokival és kávéval felturbózva.
A komplett torta kb. 4-5 óra alatt készült el (mosogatást, romeltakarítást nem számítva), de ennek fő oka az, hogy nagyon fáradtan kezdtem neki, és rengeteget bénáztam.
Az ünnepeltnek, és a családnak is nagyon ízlett, tehát sikeres volt a projekt. Jee.
Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortához):
Tortalap:
4 tojás
20 dkg + 8 dkg cukor a tojásfehérjéhez
22 dkg liszt
8 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor
Krém:
3 tojás sárgája
3 dl tej
10 dkg cukor
2 ek. liszt
fél tábla étcsokoládé
3 ek. (lefőzött) erős fekete kávé
Kakaós fondant:
40 dkg porcukor
3-4 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. zselatin
1 tk. margarin
1 ek. méz
3. ek víz
Fehér fondant:
20 dkg porcukor
0,5 tk. zselatin
0,5 tk. margarin
0,5 ek. méz
2 ek víz
Elkészítés:
Tortalap:
- A tojásokat széválasztjuk, mindkét részt 1-1 nagy tálba tesszük.
- A tojásfejérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük robotgép segítségével, majd ezt a tálat félrerakjuk.
- A sárgájához hozzáadjuk a tejet, olajat, maradék cukrot, kicsit összekeverjük (éppen annyira, hogy homogén legyen),majd hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és sütőport.
- Robotgéppel az egészet jól összedolgozzuk.
- Ha ezzel megvagyunk, fakanálra váltunk, és a felvert tojásfehérje habot óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós tésztához. (ügyelve arra, hogy közben ne törjük össze a habot).
- A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
Krém:
- A tejet feltesszük főni, közben a tojások sárgáját habosra keverjük a liszttel és cukorral.
- A tojásos masszához hozzáadunk 1-2 ek forró tejet, (a hőkiegyenlítés végett), majd a masszát beleöntjük a forró tejbe.
- Sűrűsödésig főzzük, beletördeljük a csokit, hozzáöntjük a kávét, jól elkeverjük (megvárjuk míg beleolvadt teljesen a csoki), majd jól lehűtjük.
- Közben 20 dkg szobahőmérsékletű vajat vagy margarint robotgéppel kikeverünk, és a kihűlt krémet kanalanként adagolva hozzákeverjük (ezt is a robotgéppel végezzük)
Fondantok:
- Mielőtt nekikezdenék a receptnek, leírnék 1-2 megjegyzést a fondanttal kapcsolatban.
- Kb. fél éve készülök erre a dologra, rengeteg receptet, tanácsot, ötletet végigolvastam, megpróbáltam megemészteni, aztán hozzákezdeni végre.
- A legtöbb tippet, és magát a receptet is (ismételten:) Kiskukta oldaláról szereztem, itt részletesen le vannak írva a fondant készítés lépései ----> Nyújtható fondant készítés képekben
- Az általam megadott mennyiségekkel szerintem bőven lehetne még egy ekkora méretű tortát burkolni/díszíteni. Azért nem csináltam kisebb adagot, mert szerintem nem nagyon lehet.
- Ha jól tudom ezek a fondantok folpackba csomagolva, hűtőben akár 1 hónapig is eltarthatóak.
Kakaós fondant:
- A porcukor felét, és a kakaóport egy tálba szitálom, összekeverem.
- Előveszek két lábast, melyek egymásra illeszthetőek. Az alsóba vizet engedek, kis lángon melegíteni kezdem.
- A felső lábasba szórom a zselatint, hozzáadom a 3 evőkanál vizet, és a vízfürdőn a zselatin feloldom benne.
- Ez után hozzáteszem a mézet és a margarint, majd ha már minden teljesen összeolvadt, a keveréket a kakaóporos porcukorra öntöm, fakanállalösszekeverem.
- Innen kezdődik a türelemjáték. A többi porcukrot apránként szitálom hozzá a masszához addig, amíg egy rugalmas, tálhoz és kézhez már alig ragadó masszát kapok.
- Ez elég hosszú és fárasztó folyamat, de az eredményért megéri.
- A kész fondantot folpackba csomagolom, és szobahőmérsékleten 3-4-5 órát (vagy akár egy egész éjszakát pihenni hagyom)
- Felhasználáskor margarinos kézzel puhítom fel a pihenés közben kissé megkeményedett fondantot.
- A fondant kinyújtását keményítővel szórt deszkán érdemes végezni. Ha a massza szakadozni, töredezni kezd, margarinos kézzel újra össze kell gyúrni, majd újra megpróbálni kinyújtani. Ezt a műveletet addig kell alkalmazni, amíg nem kapunk viszonylag könnyen kinyújtható, nagyjából szakadásmentes fondantot.
Fehér fondant:
- Elkészítési menete megegyezik kakaós fondantéval, csak kakaópor nélkül. :D
Torta összeállítása:
- A tortalapot 2 vagy 3 részre vágjuk, és megtöltjük a krém kb. 3/4-ével.
- A maradék krémmel vékonyan megkenjük a torta tetejét és oldalát, ez szükséges ahhoz, hogy a fondant ne csúszkáljon majd a torta tetején.
- A kakaós fondant masszát ha kicsit keményedett állás közben, margarinos kézzel 5-10 percig újra formázhatóvá gyúrjuk, majd keményítővel szórt deszkán vékonyra nyújtjuk.
- Kezünk vagy a sodrófa segítségével a tortára emeljük, oldalát lesimogatjuk, és a fehér fondanttal kedvünk szerint díszítjük.
Ezt a tortára emelős fondantos dolgot elég nehéz érthetően leírni, én youtube-os videók segítségével próbáltam kivitelezni a dolgot, sokat megnéztem, de szerintem mind közül ez a legjobb:
Nagyon szép lett így elsőre is! Csak így tovább , ne add fel! A következő még jobb lesz!
VálaszTörlésKöszönöm:) Még maradt fondantom, azzal megpróbálok ügyeskedni valami szépet a jövő héten :)
VálaszTörlés