2011. október 1., szombat

Hagymás-sajtos quiche (francia lepény)

A quiche a franciák közkedvelt étele, melynek alapja egy omlós tészta, amire valamilyen töltelék kerül, ez pedig nyakon van öntve egy tejszínes-tojásos keverékkel. Rengeteg variációja létezik, csak a képzelet szabhat határt annak, mit is teszünk bele. Egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom. Ez a verzió saját ötlet alapján született (meg persze a hűtő pillanatnyi tartalma szerint).
Melegen és hidegen is egyaránt nagyon-nagyon finom!


Hozzávalók:

Tészta:

15 dkg szobahőmérsékletű margarin
25 dkg liszt
2 ek hideg víz
1 tojás sárgája (akár ki is hagyható)
fél tk. só

Töltelék:

10 dkg sonka
1 nagy fej vöröshagyma
3 dl tejszín
2 egész tojás
10 dkg reszelt sajt 

Tetejére:

5 dkg reszelt sajt




Elkészítés:

  1. A puha margarint egy tálba tesszük, és a hozzádott liszttel összemorzsoljuk. Ez után tesszük bele a vizet, tojássárgáját és sót, majd alaposan összedolgozzuk.
  2. Gombócot formálunk a tésztából, és folpackba csomagolva 15 percre a hűtőbe tesszük.
  3. Amíg a tészta pihen, a sonkát és a hagymát apró kockákra vágjuk, és olajon kicsit megpirítjuk.
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből, és a pite- vagy tortaformánknál nagyobb tésztát nyújtunk belőle azért, hogy legyen a lepényünknek egy 2-3 cm-s pereme.
  5. Előmelegített, 160 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  6. Míg sül a tészta, a tejszínt,a tojásokat,a reszelt sajtot és a sót egy tálba jól összekeverjük.
  7. Az elősütött pitealapon egyenletesen eloszlatjuk a sonkás-hagymás tölteléket, majd ráöntjük a tejszínes keveréket.
  8. Tetejét gazdagon megszórjuk reszel sajttal, és visszatolva a sütőbe, 35-40 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése