2011. augusztus 14., vasárnap

Barackos-krémsajtos icipici torták - házi krémsajtból

Az ihlet Szofika krémsajtos falatkái-tól, a krémsajt házi verziója Wiselady-től származik, a maradék meg saját kútfőből való. Ha minden alapanyag megvan, összesen kb. 25 perc alatt kész vannak a tortácskák. Frissen is finomak, de 2-3 órát hűtőben pihenve még jobbak!




Hozzávalók:

10 dkg darált édes keksz
10 dkg olvasztott vaj/margarin
15 dkg házi krémsajt
cukor
1 nagy őszibarack


Elkészítés:

  1. A kekszmorzsát összekeverjük a felolvasztott vajjal/margarinnal.
  2. A kapott masszát muffinsütő formákba egyengetjük, (én szilikonos mini muffinsütőt használtam), majd előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütjük.
  3. Közben a krémsajtot összekeverjük a porcukorral, a gyümölcsöt pedig szeletekre vágjuk.
  4. Ha a kekszes alap megsült, megvárjuk míg kihűl a formában, majd óvatosan (ügyelve arra, hogy össze ne törjenek) kifordítjuk őket a muffinsütőből.
  5. A talpukra állítjuk őket, rájuk kanalazunk 1 adag sajtkrémet, majd a tetejére helyezünk egy szelet barackot.
  6. Hűtőben pár órát pihentetjük. 

Házi krémsajt készítése:

  • Hasznos recept (ilyen árak mellett) ha nagy mennyiségű sajtkrémre lenne igényünk.
  • Nagyon egyszerű elkészíteni, csupán tejfölre, egy mélyebb edényre, egy szűrőre, steril gézre, és 24-36 órára van szükség hozzá.
  • A tejfölt mikróban a dobozával együtt felmelegítjük kb szobahőmérsékletűre, majd egy gézzel jól kibélelt szűrőbe borítjuk.
  • Fontos, hogy a tejfölt egy darabban helyezzük a szűrőbe, így kapunk majd homogén krémsajtot. (ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy a doboz aljába szúrunk egy kést, és az így bejutó levegő segíti a tejföl kicsusszanását)
  • A géz lelógó széleit összefogjuk, batyut alakítunk ki belőle, egyszer megcsavarjuk, és a szűrővel együtt egy mélyebb tálba helyezzük.
  • Az egészet 1-1,5 napra hűtőbe tesszük.
  • További hasznos tanácsok és ötletek megtalálhatóak Wiselady blogján.



Kávétorta fondant bevonattal

Mackó szülinapjára készült a torta, életem első fondanttal bevont sütije ez, nyilván meg is látszik rajta:) De, nem adom fel. Azt hiszem.
Ami a torta belsejét illeti, ismét Kiskukta tortalapját használtam kakaós verzióban, a krém pedig egy főzött vaníliakrém csokival és kávéval felturbózva.
A komplett torta kb. 4-5 óra alatt készült el (mosogatást, romeltakarítást nem számítva), de ennek fő oka az, hogy nagyon fáradtan kezdtem neki, és rengeteget bénáztam. 
Az ünnepeltnek, és a családnak is nagyon ízlett, tehát sikeres volt a projekt. Jee.




Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortához):

Tortalap:

4 tojás
20 dkg + 8 dkg cukor a tojásfehérjéhez
22 dkg liszt
8 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor

Krém:

3 tojás sárgája
3 dl tej
10 dkg cukor
2 ek. liszt
fél tábla étcsokoládé
3 ek. (lefőzött) erős fekete kávé

Kakaós fondant:

40 dkg porcukor
3-4 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. zselatin
1 tk. margarin
1 ek. méz
3. ek víz

Fehér fondant:

20 dkg porcukor
0,5 tk. zselatin
0,5 tk. margarin
0,5 ek. méz
2 ek víz




Elkészítés:


Tortalap:


  1. A tojásokat széválasztjuk, mindkét részt 1-1 nagy tálba tesszük.
  2. A tojásfejérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük robotgép segítségével, majd ezt a tálat félrerakjuk.
  3. A sárgájához hozzáadjuk a tejet, olajat, maradék cukrot, kicsit összekeverjük (éppen annyira, hogy homogén legyen),majd hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és sütőport.
  4. Robotgéppel az egészet jól összedolgozzuk.
  5. Ha ezzel megvagyunk, fakanálra váltunk, és a felvert tojásfehérje habot óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós tésztához. (ügyelve arra, hogy közben ne törjük össze a habot).
  6. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)


Krém:

  1. A tejet feltesszük főni, közben a tojások sárgáját habosra keverjük a liszttel és cukorral.
  2. A tojásos masszához hozzáadunk 1-2 ek forró tejet, (a hőkiegyenlítés végett), majd a masszát beleöntjük a forró tejbe.
  3. Sűrűsödésig főzzük, beletördeljük a csokit, hozzáöntjük a kávét, jól elkeverjük (megvárjuk míg beleolvadt teljesen a csoki), majd jól lehűtjük.
  4. Közben 20 dkg szobahőmérsékletű vajat vagy margarint robotgéppel kikeverünk, és a kihűlt krémet kanalanként adagolva hozzákeverjük (ezt is a robotgéppel végezzük)


Fondantok:


  • Mielőtt nekikezdenék a receptnek, leírnék 1-2 megjegyzést a fondanttal kapcsolatban.
  • Kb. fél éve készülök erre a dologra, rengeteg receptet, tanácsot, ötletet végigolvastam, megpróbáltam megemészteni, aztán hozzákezdeni végre.
  • A legtöbb tippet, és magát a receptet is (ismételten:) Kiskukta oldaláról szereztem, itt részletesen le vannak írva a fondant készítés lépései ----> Nyújtható fondant készítés képekben
  • Az általam megadott mennyiségekkel szerintem bőven lehetne még egy ekkora méretű tortát burkolni/díszíteni. Azért nem csináltam kisebb adagot, mert szerintem nem nagyon lehet.
  • Ha jól tudom ezek a fondantok folpackba csomagolva, hűtőben akár 1 hónapig is eltarthatóak.
Kakaós fondant:

  1. A porcukor felét, és a kakaóport egy tálba szitálom, összekeverem.
  2. Előveszek két lábast, melyek egymásra illeszthetőek. Az alsóba vizet engedek, kis lángon melegíteni kezdem.
  3. A felső lábasba szórom a zselatint, hozzáadom a 3 evőkanál vizet, és a vízfürdőn a zselatin feloldom benne.
  4. Ez után hozzáteszem a mézet és a margarint, majd ha már minden teljesen összeolvadt, a keveréket a kakaóporos porcukorra öntöm, fakanállalösszekeverem.
  5. Innen kezdődik a türelemjáték. A többi porcukrot apránként szitálom hozzá a masszához addig, amíg egy rugalmas, tálhoz és kézhez már alig ragadó masszát kapok.
  6. Ez elég hosszú és fárasztó folyamat, de az eredményért megéri.
  7. A kész fondantot folpackba csomagolom, és szobahőmérsékleten 3-4-5 órát (vagy akár egy egész éjszakát pihenni hagyom)
  8. Felhasználáskor margarinos kézzel puhítom fel a pihenés közben kissé megkeményedett fondantot.
  9. A fondant kinyújtását keményítővel szórt deszkán érdemes végezni. Ha a massza szakadozni, töredezni kezd, margarinos kézzel újra össze kell gyúrni, majd újra megpróbálni kinyújtani. Ezt a műveletet addig kell alkalmazni, amíg nem kapunk viszonylag könnyen kinyújtható, nagyjából szakadásmentes fondantot.

Fehér fondant:

  1. Elkészítési menete megegyezik  kakaós fondantéval, csak kakaópor nélkül. :D

Torta összeállítása:

  1. A tortalapot 2 vagy 3 részre vágjuk, és megtöltjük a krém kb. 3/4-ével.
  2. A maradék krémmel vékonyan megkenjük a torta tetejét és oldalát, ez szükséges ahhoz, hogy a fondant ne csúszkáljon majd a torta tetején.
  3. A kakaós fondant masszát ha kicsit keményedett állás közben, margarinos kézzel 5-10 percig újra formázhatóvá gyúrjuk, majd keményítővel szórt deszkán vékonyra nyújtjuk.
  4. Kezünk vagy a sodrófa segítségével a tortára emeljük, oldalát lesimogatjuk, és a fehér fondanttal kedvünk szerint díszítjük.

Ezt a tortára emelős fondantos dolgot elég nehéz érthetően leírni, én youtube-os videók segítségével próbáltam kivitelezni a dolgot, sokat megnéztem, de szerintem mind közül ez a legjobb:






















2011. augusztus 10., szerda

Kekszes francia krémes

Könnyen elkészíthető, finom süti. Csak bírjuk kivárni a dermedési időt :)
A receptre itt leltem rá.



Hozzávalók:

1 csomag háztartási keksz
3 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
5 dl tejszín vagy 2-3 csomag tejszínhabpor (+ ehhez a csomagolás szerinti mennyiségű tej)
2 csomag vaníliás cukor
1 tábla étcsokoládé vagy ét tortabevonó

Elkészítés:

  1. Előveszünk egy szögletes tálcát, és a kekszek felét rápakoljuk, szépen egymás mellé.
  2. A pudingporokat 2 dl tejben csomómentesre keverjük, a többi tejet (6 dl) lassú tűzön felmelegítjük.
  3. A pudingporos keveréket hozzáöntjük a forró tejhez, és folyamatosan kavargatva besűrítjük a pudingot. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
  4. Közben a vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, és apránként hozzáadjuk a pudingot.
  5. A kész krémet a kekszek tetejére simítjuk ügyelve arra, hogy ne nagyon csússzanak szét.
  6. A tejszínt felverjük, cukorral ízesítjük  (vagy a habport a csomagoláso leírtak szerint elkészítjük) és a vaníliakrém tetejére simítjuk. 
  7. Erre kerül a kekszek másik fele, amelyet olvasztott csokoládéval vonunk be.
  8. A kész süteményt legalább 2-3 órán keresztül a hűtőben dermesztjük.


2011. augusztus 9., kedd

Vajkrémes kekszgolyó corn flakes-ben hemperegve

Gyerekkorom kedvenc édessége volt a kókuszgolyó, aminek a receptjét még egy ősrégi pompom-os gyerekszakácskönyvemben találtuk. Nincs benne se rum, se meggy, és nekem nem is hiányzott soha. Ezt az alapreceptet előszedve és kicsit átalakítva készítettem ezeket a vajkrémes golyókat, a kókuszt pedig azért hagytam el teljesen belőle, mert szűk családi körünk egyetlen férfitagja nem igazán rajong a kókuszért.
Nagyon egyszerű elkészíteni, és meglehetősen finom:)


Hozzávalók:

Kekszgolyóhoz:

25 dkg darált háztartási keksz
2 púpos ek. cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor
tej

Töltelékhez:

10 dkg vaj (nem margarin!)
2-3 ek. porcukor

Egyéb:

3 marék corn flakes (kukoricapehely) 


Elkészítés:

  1. A darált kekszet, kakaóport és cukrot egy tálba szórjuk, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy jól gyúrható masszát kapjunk.
  2. A vajat és porcukrot egy másik tálban habosra keverjük.
  3. A két masszát kb fél órára hűtőbe tesszük, hagyjuk kicsit dermedni, így könnyebben formázható.
  4. Ha már viszonylag kemény mindkét massza, a kekszesből egy teáskanálnyi adagot a kezünkbe teszünk, kicsit szétlapogatjuk,és a közepére egy mogyorónyit vajas krémet halmozunk, majd a keksztésztát köré hajtogatjuk, kezünkkel golyót formázunk belőle, és morzsára tört corn flakes-ben meghempergetjük.
  5. Hűtőben további 1-2 órát dermesztjük.

Megjegyzés:


Aki szereti, az kókuszreszeléket is tehet a krémbe, kb 5 dkg-t, valamint corn flakes helyett is hempergethet kókuszba.

2011. augusztus 8., hétfő

Kenyérlángos - Töki pompos - Langalló

Abszolút kedvenc, talán jobban szeretem, mint a pizzát. Könnyű elkészíteni, egyszerre sok ember jól lakik belőle, és óó de finom. Nagyon.



Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt
2 közepes méretű burgonya
2,5 dl langyos víz
3 dkg élesztő
pici cukor

Feltét:

3 dl tejföl
3 nagy fej lilahagyma
30 dkg húsos szalonna
25 dkg reszelt sajt


Elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
  2. A vizet langyosra melegítjük, hozzáadunk pici cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, és várunk, hogy "felfusson" az élesztő. (ha a víz tetején hab képződik, rendben vagyunk)
  3. A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáöntjük az élesztős vizet, és az előzőleg leszűrt, összetört krumplit.
  4. Jól összedolgozzuk, majd a tésztát 1-1,5 órán keresztül kelni hagyjuk.
  5. A megkelt tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, majd tepsibe fektetjük (idő hiányában én csak bele szoktam nyomkodni a tepsibe a tésztát), villával megszurkáljuk,és 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  6. Mindeközben van időnk felkockázni a szalonnát, lereszelni a sajtot, és szeletekre vágni a hagymát.
  7. Ha a tészta elősült, tetejét megkenjük tejföllel, rászórjuk a szalonnát és a hagymát, majd legfelülre reszelt sajtot hintünk bőven, és a sütőbe visszatolva 15-20 perc alatt készre sütjük.


Megjegyzés:

Ha épp nagyon lusta/fáradt/éhes/időhiányos vagyok, akkor ennek a leegyszerűsített változatát készítem el, az Elzászi Flammkuchen-t. Ez annyiban tér el a kenyérlángostól, hogy tésztájába nem kell élesztő, tehát keleszteni sem kell, max 15-20percet pihentetni, de sokszor én még ezt is kihagyom. :)